2013

Kézi Malom az otthonában

Írta:

A Kézi Malom használatával heti pár óra munkával minőségi lisztet tud előállítani otthonában, a búza őrlés hagyományos folyamata által

A videó végén feltüntetett e-mail cím hibás! a helyes elérhetőség: dorogart@vipmail.hu

 

Köszönettel tartozom azoknak, akik eddigi rendeléseikkel lehetővé tették, hogy folyamatosan ellátva munkával, alkalmam nyílt az elmúlt években fejlődni, az őrlést mind magasabb szintre emelni. Az őrlés finomsága nagyon kis dolgokon múlik, így lehetőségem volt megfigyelni a változásokon a különbségeket. Nem kérkedésből és önigazolásból, hanem nyugodtan állítom, hogy az elmúlt három évben annyit változott a kövek milyensége, mint amit a történelem több száz éve fed le. Így már bátrabban nézek a jövőben a nagyobb méret diktálta kihívások elé is.

 

A Malomkő hatékonysága az anyagának  kiválasztásában és kialakításában rejlik:

A kőnek a lehető legkevésbé szabad kopnia. Ez évtől bazalt kővel dolgozom, ami szintén vulkáni kő, a láva lehűlésének helye, illetve néhány százaléknyi anyag összetétel különbség határozza meg a névadást.

Nemcsak a mai világ egészségügyi hozzáállása miatt van erre szükség, hanem ha újra kell faragni az őrlőfelületet, nincs az országban csak két-három ember, aki tudja, hogy azt szakszerűen hogyan kell.

Éppen ezért esett a választás az ANDEZIT kőre, amely tulajdonképpen a föld felszínén lehűlt láva. (” iszonyú kemény kő!! A szerző..”)

Megfelelő beállítás és használat esetén a kemény Andezitnek annyira minimális a kopása, hogy azt akár nullának is lehet mondani, így évekig lehet őrölni vele búzát és egyéb szemes terményt (kukoricát is) átfaragás nélkül.

A házi búzaőrlés esetében különösen figyelemre és tiszteletre méltó az a tény, hogy ez többnyire asszonymunka volt annak idején. Nem kell köntörfalazni, bevallhatjuk magunknak, hogy a ma embere fizikumban és munkabírásban is elmarad az elődeitől.Kézi malom, lisztőrlésre, 32 cm átmérővel

Ezért tartom fontosnak, hogy bár valóban nehéz kövekről van szó, mégis bárki által használható legyen. Ennek elérése érdekében ötvöztem jelen korunk technikai lehetőségeit a hajdani tapasztalatok  szabályaival, amikor az első típust megalkottam. A tradicionálisan kialakított andezit vázba egy állítható tengelyt építettem be, amely végébe egy csapágygolyót ültettem, ami tartja a felső őrlő követ.

 

Visszatérő kérdés a hatékonyság.

A 32 cm átmérőjű felső hajtású malom 5-7 kg búzát őröl meg egy óra alatt, aminek használattól (hányszoros átőrlés) függően 60-90 %-a liszt. Természetesen ez függ a beállítástól és a hajtási sebességtől is.

5 Érv a Kézi Malomkővel készített liszt mellett

  1. A frissen őrölt búzából készülő étel  éltetőbbKézi malom, lisztőrlésre, 32 cm átmérővel
  2. Nem tartalmaz mesterséges tartósító anyagokat
  3. Kézzel működik és nem kell hozzá áram. A kéz mindig kéznél van. :)
  4. Áram nélküli őrlés miatt egészségesebb liszt készül (mentes a káros elektro-sugárzástól)
  5. Hagyományosan készített kenyér ízében is gazdagabb

 

 

 

Kézi Malom az otthonában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kommentelés lezárva.